Gondolkozz

Thinkerbell.

Thinkerbell.

eZek vagyunk mi

Hogy miért más az Y & Z generáció?

2017. október 19. - Thinkerbell

Imádom, hogy mindenki megmondja, miért viselkedik a generációm máshogy, mint az X, vagy a babyboomerek. Itt az ideje egy bennfentesnek megírni a miértekre a válaszokat.

Kapcsolódó kép

Nyilván nem mindenkire lehet egyöntetűen ugyanazt kijelenteni, hogyan is lehetne? Vannak azonban generációs jellemzőink, amivel a szakma előszeretettel hivatkozik ránk. Kedvenceim az önző / nárcisztikus, a  Pán Péterek, tech-zsenik.. Teljes leírás is akad szép számmal: "nem akarnak „robotolni”, magától értetődik számukra, hogy karriert érnek el, jól keresnek. Felszínes életet élnek, a lojalitást, engedelmességet nem ismerik" (Joó Zsuzsanna). 

Nem is tudom, melyikkel kezdjem, próbáljuk a legelejétől. Igen, mi azt láttuk,hogy a nagy + szüleink az életüket adták egy eszméhez, amiben mindenkinek egyformán jó lehetett (kommunizmus, szocializmus), ahol egy ideig jó is volt mindenkinek. Majd kiderült, hogy ezt nem lehet mesterségesen fenntartani, mert az emberi természet erre nem elég fejlett és alkalmatlan felfogni, hogy lehet békében és egyenlőségben élni. Mert bennünk motoszkált, hogy nem akarok mindenki lenni? Talán ez, vagy a versenyszellem, hogy jobb vagyok másoknál.  Hát ennek meg is lett az eredménye és az én generációm már nem a boldog békeidők kolbászkerítésének védelmében nőtt fel. Folyamatosan nő a hasadék a társadalmunk pénztárcája között. Míg egy rózsadombi kislány nem tartja magát gazdagnak ( vsz, mert látja elit körökből, hogy ki és hol az igazán gazdag) addig van,aki örül, ha el tud menni a hétvégén valamerre, mert kapott egy kevés zsebpénz a szüleitől, vagy egyáltalán tud főtt ételt enni.

Tehát a generációnk nagy félelme a bizonytalanság. Mert mégis mi a biztos az életben? Saját szemünkkel láttuk, hogy adták oda a szüleink életüket (nagy részét) egy multinak, hogy aztán szorgos hangyaként építgessék a karrierjüket. Míg végül kicsivel a nyugdíj előtt elbocsássák őket és próbálkozzanak 50-esen új állást keresni, ahova nem kellenek, miközben "óriási a munkaerőhiány". Akkor én mégis miért adnám az életemet oda egy cégek ezek után? Lehet, hogy ez furcsa egy másik generációnak, de nekünk teljesen normális a gyakori munkahelyváltás. Egyébként is fel van bolydulva a világ, mindenki jön- megy a nagyvilágban. Globalizált világban élünk, nyitva vannak a határok, beszélünk nyelveket, a net miatt pedig olyan a kapcsolattartás, mintha otthon lennénk (vagy még jobb is). Akkor mégis miért maradnánk egy helyben, ha folyamatosan a jobb élet reménye miatt egy újabb vágy születik meg bennünk, amit megpróbálunk megvalósítani?!

Hányszor lehet gazdasági világválságokról, inflációkról, csődökről hallani? Minden ingatag, mint a játszótereken lévő imbojag láncos fahídon, ahol korlátba markolunk, hogy ne essünk el. Csak az életben nem tudjuk biztosan, mi a korlát.  Nincs olyan foglalkozás, sőt állás, ami a biztos boldogulás ígéretével kecsegtetne. Ha már a boldogulás, akkor nem is értem,  miért csodálkozik mindenki, hogy külföldre megy a generációnk. Ugyanennyi munkával 3-4-szer ennyit lehet keresni, a megélhetés pedig - hiába sulykolják a propaganda médiákban az ellenkezőjét- szinte ugyanannyi mint itthon. Persze nem egy monacói villába fogsz a magyar kis félretett Forintjaidból költözni, de amennyibe már Budapesten kerülnek az albérletek, annyiért kidobhatod ezt a lakáspénzt nyugatabbra is, amiért cserébe ötször többet fogsz keresni. Logikus kimenni, nem? 

Kapcsolódó kép

Lehet minket narcisztikusnak hívni, de tudatosnak is, nézőpont kérdése.Tudatos, mert amennyire tudjuk megpróbálunk tervezni, álmodozni és ehhez vezető utat kitalálni. Mi találjuk ki a saját utunkat és élünk a tálcán kínálkozó lehetőségekkel. Nárcisztikusak vagyunk, igen, mert digitális identitást is felépítünk, ehhez igen, posztolunk. Mert ez a jövő, ezért mindenki orrba-szájba Fb+Instázik, ha pedig esztétikai igénye van, nyilván filterezik + pózol ( hogy néznek  ki a beszéd közben lencsevégre kapott emberek?!) és emiatt vagyunk önimádók? Önimádók, mert úgy érezzük, hogy most nincs biztos kapaszkodó, ezért újakat keresünk? Csonka családok gyerekei, minden 3. házasság válással végződik romantikus meséi, érdekbarátságok networkingjei és imbolygó gazdaságban karriert kezdők vagyunk mi. Csak meg kéne érteni, miért viselkedünk így, akkor talán már nem leszünk egoista digitális ufókként kezelve.

 

Fotó: wordfactor.com, Cornerstone, 

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkerbell.blog.hu/api/trackback/id/tr5712923113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2017.10.21. 21:36:14

Dehát ha egyszer tényleg egoista digitálisok vagytok :) És nem vagytok ufók, tény, bizonytalan kis emberkék vagytok... mert nem a valóságban éltek, hanem a digitálisban... és boldogulni meg a valóságban kellene. Ciki.

zevilaga 2017.10.21. 22:26:20

Húsz éve látom hogy kik keresnek munkát. ilyen mennyiségben dolgozni nem akaró, mindenféle munkatapasztalattól mentes, munkáltatói szempontból értéktelen, nyelveket nem beszélő, de sokszázezres bérigényű emberek a piacon még sosem jelentek meg, mint mostanában. Z generáció - nagyon komoly veled a baj. Persze a kivételek pont ezért különösen értékesek.

tikk 2017.10.22. 06:45:50

" egy ideig jó is volt mindenkinek. Majd kiderült, hogy ezt nem lehet mesterségesen fenntartani, mert az emberi természet erre nem elég fejlett és alkalmatlan felfogni, hogy lehet békében és egyenlőségben élni."

Kedvesem a szüleink sem békében, sem egyenlőségben , sem biztonságban nem éltek.Mi ahhoz képest igen. Éljünk a szabadsággal nem kell ebbe belebolondulni.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.10.22. 08:39:25

Minden generacionak megvannak a maga problemai, es mind azt hiszi, hogy o kulonleges, es meg fogja valtani a vilagot.
Az y-generacio sokkal jobb helyzetbol indul, mint az osszes elozo, csak ezt meg nem latjak. En mondjuk legalabbis szivesebben lennek y, mint vilaghaborus hadiarva 1919-ben.
süti beállítások módosítása