Gondolkozz

Thinkerbell.

Thinkerbell.

Nincs barátod az útra? Vegyél egyet!

2019. január 31. - Thinkerbell

Nemrég volt egy bejegyzés arról, hogy az Instagramot máshogy is lehet értelmezni, mint puszta magamutogatás. Mert nem mindenki azért használja, hanem például virtuális naplóként, megörökítve az illető számára fontos élményeket, emlékeket #tb.

Persze ez nem mondható el azokról a felhasználókról, akiknek feltűnési viszketegségük van és naponta posztolnak a csodálatos életükből egy-egy irigyrésre méltó helyet,luxust, vagy testet/részt...  Amikor az Insta fotók csak arról szólnak, hogy mennyire vannak kint a bordák egy kietekert pózban, vagy pucsítás közben mennyire nem érnek össze a lábak. Számtalan fitnesszedző megmutatta már a tökéletes póz és az alapjárat (mármint amikor nem pózol) közötti különbséget, hogy követőit felvilágosítsa arról, hogy ő is csak ember és nem kell mindent elhinni, amit egy képen látunk. Mert nem biztos, hogy az olyan a valóságban és nem kell, hogy emiatt bárkinek is kissebbségi komplexusa legyen. A kamufaktor sose látott módon van jelen az (online) életünkben. Több oka is lehet, a kutatások szerint azonban főként arra vezethető vissza, hogy a likeok, kommentek, megosztások révén nő az önbizalom és jól eső érzéssel tölti el az embert, azzal kecsegtetve, hogy ő egy fontos valaki (nem pedig egy a milliárdok sokaságából).

Related image

Az Insider az Instagram egy egészen új virágzó oldaláról húzta le a leplet: a kamu boyfriendekről. Mert rengeteg idilli páros fotókat is lehet látni a hírfolyamunkon. Elkapott romantikus pillanatok, vagy profi modellek? Mindenki maga dönti el, de mielőtt torokszorító rettegés fogna el, amiért Valentin napon nincs kivel szivecskés szelfit lőnie, előtte olvass tovább. Egy olasz utazási iroda, ugyanis a hagyományos városlátogatást azzal túrbózta fel, hogy lehet bérelni Insta barátot, akivel tökéletesen mutattok majd az örök városban. Mindezt pedig egy fotós örökíti meg, hogy instakompatibilis legyen a nyaralásunk.

Túlzás? Vicces? Nem, szomorú és szánalmas. Egyrészt, ha nincs barátod, fogadd el, utazni mindig jó dolog, ha épp nincs kivel elmenni, merülj el magadban, nem is fog ártani egy kis magadal töltött idő – csapból is folyik, hogy mennyire fontos, hogy elegendő metime legyen az életünkben. Ha pedig van, akkor örüljetek egymásnak.

Alapból gyanúsak az olyan párok, akik csak mosolyognak élettelen viaszbábukként a fotókon. Most nem nyaralnak? Vagy csak fotózkodnak mindenhol? Mert nyilván a fontos emlékművek előtt lövünk képet – legalábbis a legtöbben, ha mást nem, egy szelfit. De hogy azt mutogassuk, hogy nem elég, hogy milyen szép helyen vagyunk, de még milyen tökéletes (kamu)pasival is, az miért jó? Ettől bárki több lesz? Jobb lesz a világ? Több lesz a like? Ettől lesz boldog a kamupárkapcsolatban élő? Mert aztán ha vége a városlátogatásnak, egyedül folytatja, bár ezek után lehet ez is már csak pénz kérdése.

Related image

Az escort szolgáltatások új reneszánszát éljük a közösségi média mindennapi túlzott használatával. Tudod mutogatni mindenkinek, hogy tényleg összeszedtél egy olyan pasit, miért, amúgyne hinnék el, ha csak mondanád, mert olyan elviselhetetlen/undok/mindenmirossz vagy? Valószínüleg a szolgáltatás is azért lett kitalálva, mert van rá igény. Nagyon szomorúnak tartom, ha valakinek ezt igénybe kell vennie. Egyrészt mert ott az értékeivel vannak bajok, másrészt pedig meg is van hozzá a pénze. A városlátogató szolgáltatás ugyanis 735€, ha pedig kérjük hozzá az instagrammable boyfriend extrát is, az további 350€.

Miközben a világ egyik felén (pl Venezuelában) gyerekek az utcára kényszerülnek, mert nincs már kajára se pénze egy két gyerekes családnak. Tini korukban az utcára szülnek. Míg valaki boldognak látszóan pózol Rómában több mint 1000€-ért. Már ettől az összegtől megoldódna családok élelmének kérdése egy jó darabig. Hatalmas a szakadék és ha csak az instagramot görgetjük, kizárva a külvilágot azt fogjuk hinni, hogy attól vagyunk valakik, hogy veszünk Rómában egy napra egy  jól kinéző kamupasit, hogy elhiggyék, hogy milyen szerethetőek és értékesek vagyunk. Na meg persze nem utolsó sorban dögösek.

Gratulok világunk, szép volt! Legalább formáljunk mi és nyissuk ki a szemünket és gondolkozzunk, mielőtt instapasit veszünk, vagy likeokkal fizetünk másoknak a tökéletesnek tűnő életért. Jobb, ha ehhez nem asszisztálunk, mert a végén csak egy látványvilágban fogunk élni, de egyedül.

 

fotó: TravelandTriangle

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkerbell.blog.hu/api/trackback/id/tr1514598854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feribácsi 2019.01.31. 19:42:09

Azt remélem tudod, hogy a venezuelai helyzet és a "bérelt pasi" között semmilyen összefüggés nincs. A szolgáltatás pedig azért él, mert van rá kereslet, bár szerintem is szomorú, hogy így van.

tiriti 2019.02.01. 03:27:26

"Az éhező gyermekeket a tejtől megfosztó állapotok és a festmények és szobrok között mélyreható és félelmetes összefüggés van. Az ilyen műtárgyakat alkotó szellem hozta létre ezeket az állapotokat is." ezt nem (csak) én gondolom.
Persze tökre semmilyen jelentősége sincs, hogy nicknevek egy blogon bármiben is egyeértenek-e vagy sem.

2019.02.01. 12:47:37

A témához ajánlom meghallgatni a Tudósok zenekar Modern ember című, magvas mondanivalójú számát: www.youtube.com/watch?v=bnXdZrrXRIY
süti beállítások módosítása