Gondolkozz

Thinkerbell.

Thinkerbell.

Hogy mivel fizetnünk a leggyakrabban a neten?

2017. szeptember 27. - Thinkerbell

Az internet olyan, mint egy csodavilág, ahol mindent megtalálhatunk ingyen. Filmek, zenék, műsorok, tartalmak, webshopok és persze a social media, ha pár szóban kategorizálni kellene a legfőbbeket. Ez mind szép és jó, fizetünk a netszolgáltatónál egy havidíjat, hogy aztán az jó legyen mindazokra, amikért korábban kemény pénzeket fizetett egy másik generáció.

Tényleg minden ingyen van?

És itt most nem az olyan extrákra gondolok, mint a Netflix. Internetes kalandozásink során számtalan elhintett kis nyomot hagyunk magunkról. Életkorunk, érdeklődési körünk, nemünk, hobbink, kedvenc kiskutyánk, Nike cipőnk, unikornisunk. Ha még lusták is vagyunk kijelentkezni a g-és mailből, akkor a legnépszerűbb böngésző pontosan tudni is fogja, hogy ki az illető (haha szóval csak óvatosan, ha közszereplő akar valaki lenni). Ugyanez a helyzet a nagy betűs kék social media koronázatlan királlyal is. A HVG korábban megjelentett egy cikket, ami megmutatja, hogy Fb miket tud rólunk az aktivitásunk és megadott adataink alapján. Főleg a like-okokból, kommentekből táplálkozik a big data, de az időt is méri, ameddig egy posztot figyelünk.

Képtalálat a következőre: „big data”

Jogos lehet a kérdés: Emögött is Soros áll?

Nem hiszem, hogy ekkora programozó-zseni. Viszont az tény, hogy a nagy tech-konszernek bizony az online ingyen életért cserébe (tárhely, digitális élet, stb) az adatinkkal – pontosabban a digitális lábnyomunkkal kereskedik.  Gondoljuk csak végig, hogy egy érdeklődési kor, megadott adat és rendszeres keresési előzményekből milyen pontos adatokat tudnak rólunk.

És a legmeglepőbb?

Előfordul, hogy olyat is tud rólunk, ami bennünk nem is tudatosult. Hiszen hányszor szökkenünk egyik érdekesebbnek vélt tartalomról a másikra, anélkül, hogy végiggondolnánk? Ezeket a big bro algoritmusok mind árgus digitális pupillájukkal figyelik, lejegyzik a mezei userről és számukra $$ hasznosítható adatként kezelik (+ persze árulják).

És kik veszik meg?

Akinek van pénze, na meg persze, akit érdekel. Akik célzottan akarnak hirdetni, azoknak biztos aranyat érnek ezek a dokumentumok (akár szó szerint is). De hirdetőkön kívül a Fb-tól vesznek adatot a kormányok, titkosnál titkosabb hálózatok. Az Index azt is megírta tavasszal, hogy a Facebooktól hányszor kért  felhasználói adatot a magyar kormány (172). Ezeket  bűnügyi nyomozásokhoz használták. Úgyhogy itt van legalább egy jó ügy a témával kapcsolatban.

 

Kép: Simplilearn

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkerbell.blog.hu/api/trackback/id/tr6612899834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sakkosfx 2017.09.28. 10:23:14

Mindenki látás módja egyedi és azt bizony fel kell vállalni!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.09.28. 12:06:57

Van is egy facebook profilom ami álnéven, legmagasabb biztonsági szinten van beállítva, és mindig privát módú böngészővel használom. Mások fényképeit töltöm fel, csupa ismeretlenek az ismerőseim, de velük sem osztok meg semmit és nagyon vigyázok rá, hogy nehogy általam értékelt tartalmakat likeoljak vagy nézzek meg vele. Tök jó, hogy van ilyenem és nem vagyok digitális alfabéka.
süti beállítások módosítása