Gondolkozz

Thinkerbell.

Thinkerbell.

Orbánland - most egy szektában élünk?

2021. április 07. - Thinkerbell

Kedves vezetőnk kormányzása már több szakembert megihletett, mint eddig talán bármelyik államfőnk. Egyebek mellett, erre igazán büszke lehet. Esetemben most egy klasszikust idézve: vak tyúk talált szemet. Gyanútlanul próbáltam a korona miatti bezártságot minőségi időként eltölteni és betettem az Explained című ismeretterjesztő doksi sorozatot ( Netflix ). Ha már úgyis a négy fal között létezek, legalább legyen valami értelme. Minden részben más-más témáról értekeznek. A sorozat második része a Cults - kultusz- a szektákkal foglalkozik. Itt persze lehet, hogy mindenki a ku klux klánra és hasonló szélsőséges példákra gondol, pedig szekták a mai napig működnek és nem csak a spiritualistást éltetik, hanem akár a személyi kultuszokat is, így nem árt felismerni.

10 Things to Know About the Psychology of Cults - Online Psychology Degree  Guide

Felállítottak 7 alappillért, aminek a segítségével könnyen beazonosíthatóak a szekták. Mivel, ahogy indokolták, a szektában élők nem igazán vannak azzal tisztában, hogy ők tagok lennének. Ugyan hallunk ilyenről, hogy a mai napig létező dolog, de ki gondolná már, hogy őt érintené?!

A mostani bezártság pedig kezdező a szektákra nézve, mivel gyakorlatilag globális méretű a folyamatos szorongás, kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a Covid miatt, a szociális interakciók száma átlagosan közelíti a nullát, a legintimebb viszony sokak számára a telefonja és maga között alakul ki. 

Nézzük is azt a 7 szociálpszichológiai alappillért (forrás: Explanied), amivel sikeresen lehet tömegeket befolyásolni, manipulálni és irányítani ( figyelem ez nem egy step by step guide - nem kell kipróbálni, inkább felismerni, amikor találkozol vele). 

1. Válaszút

Amikor épp változáson mész keresztül - tehát gyakorlatilag az élet bármely szakaszában, mivel folyamatosan változunk. Oké, itt különösen fogékony időszak lehet a tinédzserkor, amikor a hormonok még jobban bekavarnak mindenbe.Ha kiszolgáltatott helyzetben vagy, könnyeben belesétálsz egy szekta "csapdájába", hogy kipróbálj valami újat. Figyelem: közösséghez való tartozással kecsegtetnek.

2. Soft sell 

Amivel megvesznek, rábeszélnek. Például azzal, hogy odafigyelnek Rád, kikérik a véleményedet, meghívnak egy következő alkalomra.

Vagy akár kikérik a véleményedet Nemzeti Konzultációkon pár kérdessel és szájbarágós válasszal.

3. az Új valóság

Elmész a következő alkalomra, hogy jobban beépíthessenek. Lehetőleg zárt környezetben, szűrt hírekkel, szűkösen elérhető tartalmakkal. Lehetőleg arról tájékozódva, amiről ők szeretnék, hogy tájékozódj, úgy tálalva a dolgokat, hogy az nekik legyen kedvező - tehát nincs semleges információ, hanem jön a manipuláció.

Itt kezdődött a hasonlat számomra  a mai magyar valósággal is. Nem ez van itthon is? Propaganda média: rádió, Tv, újság. Amik csak ontják a híreket, amiket fentről küldenek le a népnek, hogy ezt, lehetőleg csakis ezt hallgassák. Konkurenciákat ledarálják, gyakorlatilag egy maroknyira, ami egy nagyobb kereskedelmi csatornára és több online híroldalra korlátozódik. Kreálnak egy burkot, amibe csak azt engedik be, amit ők szeretnének.

4. A kedves Vezető

A Nagy vezér, bízd csak rá magad az utadon, ő kísér végig az úton, mert neki van igaza, ő jót akar Neked, mindenki más téved, hazudik, vagy csal.

Jah, ez már pipa is, ha megválasztanak valakit (olyan vitatott körülmények között mondjuk mint 3 éve).Biztos nem véletlenül illetik kedves vezetőnket gyakran diktátorként, puha diktatúra van, mondjuk legalább nem olyan mint Észak- Koreában.

To Soros or not to Soros? Will Orbán's Fidesz Party Scale Back its 'Stop  Soros' Campaign After its Defeat in Hódmezővásárhely? - Hungary Today

5. Ellenség kreálás

A kedves vezető, aki megvéd az ellenségektől. Erősítik a közösség érzését az által, hogy közös külső ellenségeket kreálnak

Pl: Brüsszel, Soros, migránsok (tovább is van, mondjam még..). Leépítik a párbeszédet, a vitákat, fórumokat, vagy csak beültetik a Kossuth teret szebbnél szebb növényekkel, hogy elvegyék a helyet a felszólaló tüntetőktől. Vandálkodjanak máshol a Soros-bérencek!

6. Nyomásgyakorlás

Annyira szeretnénk valahová tartozni, annyira erősítjük a magyarságunkhoz való tartozást, hogy már felülírja a racionális valóságot.

Tudjuk, hogy propaganda van, mégis eljut az információ hozzánk, hiszen a csapból is azt öntik ki, amivel bombázni szeretnének minket. Egy idő után az ember enged a sodrásnak és belekerül a "birka" nyájba. Társas lények vagyunk, csordaszellemmel, nincs mese. 

7.  Vezéralak kiszolgálása

Ez alatt azt kell érteni, hogy hatalma van, ha egyszer ki lett építve a kultusza, megvan a nyája, tudja is azt terelni. Arra irányítja nyilván, ahova szeretné. Logikus. 

Mennyi törvény is lett a vészhelyzet idején megszavazva? Hogyan is alakul itthon a közbeszerzések jelentős hányada? Beépíti magát a rendszer legmélyebb sejtjeibe is, hogy aztán az legyen, amit szeretnének #kétharmad.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy mi most akkor egy szektában élünk? Mert ezek a pontok ugye stimmelnek. Azért lenne a válaszom nem, mert itt nincs felsőbb hatalom itthon. Ezt a hatalmon lévő kormány alakította ki ilyenre. Talán az EU lehetne az egyetlen felsőbb hatalom?  De abból már fél lábbal kifelé lógunk, lassan inkább ignorálnak minket, mint velünk vesződjenek. Hiába szólítanak fel nyomatékosan, nem követi nagy változás. Na de meglátjuk, mit hoz a jövő(év).

 

képek: onlinepsychologydegree, Hungary Today

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkerbell.blog.hu/api/trackback/id/tr3916492120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása