Gondolkozz

Thinkerbell.

Thinkerbell.

"Csomagod jött!" - Adathalászok, így kerüld ki őket!

2021. március 25. - Thinkerbell

Ki ne várna mostanában csomagot?

Lowell Spam Text on iPhone

Mindenki otthon ül, az alapvető élelmiszereket és a gyógykészítményeket árusító üzleteken kívül minden zárva van. Így persze, hogy mindenki online éli ki magát és rendeli  ész nélkül néha a holmikat a plázában rohangálás helyett.

De vigyázat, mert erre rájöttek a adathalászok is és "csomagja érkezett" sms-ekkel bombázzák az országot. A világ többi részén már korábban bepróbálkoztak ezzel a csalók, nyilván a magyar nyelv szépsége miatt ez több idő volt, míg nálunk is megjelent, meghát nem mi vagyunk a világ közepe. Na de, ha kapsz egy ilyen sms-t, egyszerűen blokkolni kell a számot és  törölni az sms-t. Ha éppen csomagot vársz és rámész a linkre (mint mondjuk én, merthát én is várok "létfontosságú termékre"), akkor már gyanús lesz az oldal, mert le kéne tölteni egy furi appot (alkalmazást). NE TEDD. Főleg ne add meg a bankkártya adataidat. De tényleg! Pont egy meetingen hallottam, hogy valaki letöltötte és most 1 misivel lett vékonyabb a számlája. Jajj! Még nekem is fáj.. Biztonság kedvéért most vissza is állítom gyári állapotba a telómat egy hard resettel.

Persze most akkor felmerülhet a kérdés, hogy oké, de akkor sose fizessek online a kártyámmal

De, fizethetsz, hiteles oldalról.

A csalásokat könnyen ki lehet szűrni, csak figyelni kell rá: egyrészt a linkre - mert ez sose a hivatalos linkje a (pl: csomagküldő) szolgáltatásnak, sok -sok szám, fura betű van a linkben, tehát nem az, amit beírnál, hogy az adott szolgáltató oldalát megnyisd.

Itt a szóban forgó példa:

Kép

Itt egy amazonos példa:

Fake Spam FedEx Link Survey and Claim Reward

Másrészt, ha esetleg e-mailben kapnád az adathalász tartalmat, ott is elég egyszerű kiszűrni, ha megnézed a feladó e-mail címét, ami szintén elég furcsa lesz szintén oda nem illő betűkkel és számokkal. Ha ilyen a feladó, nehogy rákattints a linkre, vagy a csatolmányra, mert már halássza is az adatokat.

Tipikus adathalász tartalmak:

  • mintha a Bankodtól, Szolgáltatótól jönne - pl: hitelesítő felszólítás
  • népszerű szolgáltatótól ajándék
  • népszerű szolgáltatótól nyereményjáték
  • vagy ingyenes tartalmak, próbaidőszakok stb.

Report spam és kukába vele!

 

(zárószó zárójelben: elég gáz, hogy itt tart az emberiség)

 

Képek:https://www.howtogeek.com, twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkerbell.blog.hu/api/trackback/id/tr8116479144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leooo 2021.03.26. 23:45:54

Ha az ESET mobile antivírust felteszed az Androidos telódra, szépen megfogja ezeket a szarokat, s letiltva bevágja egy spam mappába. Az ESET Mobile ingyen elérhető a Google Play áruházban.

Serény Vélemény 2021.03.27. 08:29:27

A b verzió, hogy a feltört telefon a tulaj tudta nélkül küld esetleg többezer SMS-t. Ami meg, ha nem flat az előfizetés, akkor sok pénzbe fájhat.
Tehát: amikor én ilyen SMS-t kaptam jeleztem a küldőnek, hogy valszeg hekkelték a telóját.

gigabursch 2021.03.27. 12:59:42

Végülis nem hazudtak.
Valóban küldtek csomagot.

Zionnépe 2021.03.27. 15:52:37

@Leooo: Ez reklám akar lenni? Mert annak béna. Ugyan évek óta (kb 3+) minden droidos cuccomon is van Eset, mindig is fizetős volt úgy pcre mint mobilra.
Persze, van kipróbálásra ingyenes pár hétre, de nyilván nem csak pár hétig áll fenn ez a veszély a csalókkal!

Leooo 2021.03.27. 23:09:38

ad1.Már miért lenne reklám egy tény --> megfogja... Ad2. Butaságot írtál, van ingyenesen használható ESET Mobile a Google Play alkalmazásboltban, igaz évente 1x újra kell telepíteni. A tudatlanság nem ciki, az arroganciád azonban az!
süti beállítások módosítása